Pa amb bagàs i xarop de malta / Zapakinez eta malta ziropaz ogia

 

 

PA AMB BAGÀS I XAROP DE MALTA

 530 grs. de farina (330 grs. panificable i 200 grs. de força)

280 grs. d’aigua

70 grs. de bagàs (restos d’un curs de cervesa)

 30 grs. de xarop de malta

50 grs. de massa mare de sègol

 170 grs. de massa mare de blat

3 grs. de rent seca (opcional)

 

ZAPAKINEZ ETA MALTA ZIROPAZ OGIA

530gr. Irina (330 ogia egitekoa eta 200 gr. indarrezkoa)

280 gr. Ura

70 gr. Zapakin (garagardo ikastaro baten hondarrak)

30gr. Malta ziropa

50 gr. Zekalezko ama orea

170 gr. Galirinezko ama orea

3 gr. Legami lehorra (hautazkoa)

Tenia moltes ganes de fer un pa amb bagàs i most, però com a most no vaig poder aconseguir, vaig decidir afegir xarop de malta. L’olor que desprenia el pa quan estava fornejant-se era increïble.
En primer lloc autòlisi de les farines amb l’aigua durant 40 minuts. Després s’afegeix el xarop de malta, el bagàs, la massa mare de sègol, la de blat, el llevat sec i finalment la sal.

Zapakinez eta mustioz ogia egiteko irrikaz nengoen; muztioa ez nuenez aurkitu malta ziropa jartzea erabaki nuen. Labekatzerakoan ogiak zerion usaia izugarria izan zen. Lehenbizi, irinen autolisia urez 40 minututan. Gero, malta ziropa, zapakina. zekalezko ama orea, irinezkoa, legami lehorra eta azkenez, gatza  gehitu.

  

Aquest pa no necessita llevat, la massa mare és suficient perquè fermenti, però la hi afegim perquè necessitàvem que estigués llest per entrar en el forn a una hora determinada i anàvem justs de temps. En una situació normal, no és necessari afegir-la-hi.

Ogi honek ez du legamiarik behar, aski baitu ama orea hartzidura gauza dadin, baina, ordu zehatz baten laberatzea nahi genuenez, gehitu egin genion ordu horretarako prest egon zedin, denboraz juxtu samar baikenbiltzan. Egoera arrunt baten ez da beharrezkoa.

 

Amassat Bertinet durant uns minuts, amb reposos intermedis. La massa evoluciona molt bé , sols cal tenir la precaució de deixar-la reposar uns minuts quan es comença a pegar a les mans o a la taula. Tres plegats fets amb cura, intentant desgasificar el menys possible.

Bertinet oraketa minutu batzuetan, tarteka pausatuz. Orea ongi bilakatzen da, mahai edota eskuetan itsasten denean, pausatzea hartu behar da kontuan, solik. Hiru tolesdura kontu handiz eginikoak ahalik eta gas-gabetze txikiena gerta dadin.

 

Dues hores i mitja de primera fermentació, format i al banetón. Dues hores més per a la segona fermentació. Ha estat en el forn durant 45 minuts. Vapor durant els primers 10 minuts. La temperatura interior del pa al eixir del forn era de 97º.

2 ordu eta erdi lehenengo hartziduran, formatu eta banetoira. 2 ordu gehiago bigarren hartzidurarako. 45 minutu egon da labean. Lurruna lehenbiziko 10 minutuetan. Labetik irtetean ogi barruaren hozberoa 97ºtakoa zen.

3 Iruzkin

Roser-ek idatzia atalean

3 responses to “Pa amb bagàs i xarop de malta / Zapakinez eta malta ziropaz ogia

 1. mari

  Aupa Roser, elegant pa, una mica difícil pels ingredients (m’ha costat assabentar), però segur que estava boníssim.
  Un petó molt fort.

 2. Quina bona pinta que fa el pa, i la molla és espectacular!
  On has trobat el xarop de malta?

 3. MARI es un pa sabrós i amb una molla molt tova. Els ingredients són difícils de trobar, cal tenir a prop algú que es fabrique la seva pròpia cervesa.

  GENT JOVE PA TOU si, com li deia a Mari, la molla es espectacular i és un pa amb mossegada. El xarop de malta el pots trobar a herbolaris. És de la marca Horizon (http://www.vajra.be/index.php/produits-bio/title-11) Mira en aquest enllaç

Utzi erantzun bat

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Aldatu )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Aldatu )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Aldatu )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Aldatu )

Connecting to %s