Pa suec de ségol amb escaldat, espècies, xarop

Pa suec de ségol amb escaldat, espècies, xarop

Zekalezko ogi suediarra galdarraztatuaz, espeziak eta ziroparekin

És un pa que fa Ibán en el curs de pans suecs. Les variacions de la recepta han sigut substituir el fenoll per cardamom, utilitzar només xarop de malta d’ordi, regal de Vicent i com no tènia a mà pell seca de taronja amarga, he posat la ratlladura d’una dolça. El pa és espectacular, ha agradat moltíssim inclosos els fanàtics de les baguettes ràpides de supermercat. Vos ho recomane, a més és molt fàcil de fer. El que m’ha sorprés és l’evolució del sabor del pa, com canvien els aromes…”

Suediar ogien ikastaroetan Ibanek egiten duen ogi bat da. Errezetaren aldaketak mihilua kardamomoagatik trukatzea izan da, garagararen maltazko siropea soilik erabiltzea, Vicent-en oparia eta laranja mikatz azal lehorrik ez nuenez eskura, gozo baten birrindura ipintzea. Ogia “mundiala” da. Izugurri gustatu da,  supermerkatuetako baguette azkarren zaletuenei barne. Oso erraza da egiteko eta gomendatzen dizuet. Ogiaren zaporearen eboluzioak eta usain aldaketek harritu naute gehien.

Amb estes quantitats ixen dos pans

Bi ogi egiteko neurriak dira hauek

  

Escaldat

 300 grs. de farina integral de ségol (Forn de Llenya)

 600 grs. d’aigua a 90º

 1 cullerada de postres d’anís en gra

 10 o 12 baines de cardamom picades en morter

 La ratlladura d’una taronja”

Ur irakinetan egiteko

300gr. zekale irin integrala (egurrezko labea)

600gr. ur 90ºtan

Postreko kaoilarakadatxo bat anis aleak

10-12 kardamomo leka, almerizean xehetuta

Laranja birrindura.

 

Massa

 650 grs. d’una mescla de ségol i blat (40/60)

300 grs. de massa mare de ségol

200 grs. de sirope de malta d’ordi

150 grs. de yogurt grec

 50 grs. de sucre de canya

25 grs. de sal

15 grs. de rent fresc de forner

Orea

650gr. zekale eta galirin nahasketa (40/60)

300gr. zekalezko ama orea

200gr. garagar maltaren ziropa

150gr. jogurt greziarra

50gr. kanabera azukrea.

25gr. gatza

15gr. okindegiko legami freskua.

 La nit anterior es mescla el ségol, l’anís, cardamom i la ratlladura de la taronja i es posa  l’aigua a 90º. Es mescla bé i es deixa reposar fins a l’endemà. En un bol gran, es mesclen la resta d’ingredients rebolicant bé fins a aconseguir una massa humida i brillant. Es deixa llevar fins que doble el volum. Es bolca en el banc, s’intenta donar forma de bola o de batard i es passa al banetton ben enfarinat. Ha de doblar el volum

Bezperan zekalea, anisa, kardamomoa eta laranja birrindura nahasi eta ura ezartzen zaio 90ºtara. Ongi nahasi eta biharamunerarte pausatzen uzten da. Bol handi batean, beste osagaiak nahasten dira, ore heze eta diztiratsu bat lortu arte. Jasotzen utzi tamainoz bikoiztu arte. Mahaiaratu eta borobil edo batard forma ematen saiatu eta irineztatutako bannetoi batera pasatzen da. Bolumena bikoiztu egin behar du.

 El forn a 250º els primers minuts i després baixar fins als 220º. Este pa s’enforna més d’una hora, fins que tinga una temperatura interior de 98º. En el forn desprén una aroma increïble

Labea 250ºtara hasieran eta ondoren 220ºtara. Ordu bete baino gehiago labekatu behar da ogi hau, 98ºko barne tenperatura lortu arte. Labean, izugarrizko usaina ematen du.

5 Iruzkin

Roser-ek idatzia atalean

5 responses to “Pa suec de ségol amb escaldat, espècies, xarop

  1. Hmmmmm!!!!!
    ¡qué rico!
    Desde aquí lo puedo oler.
    Petons ta muxu haundiiiiaaaaa

  2. juantxo

    Aupiiii Roser,
    La verdad es que le estoy siendo bastante infiel al centeno😉 con lo que él me gustaaaaa🙂
    He visto la foto del pan y he pensado; Joe!!! tío pero si tienes centeno, a que esperas? y creo que tendré que hacer algo con él y este panaco con la pinta que tiene no sería mal reenganche no.

    Petons

  3. Aupi Teba, el aroma en la cocina mientras se hornea es increible, profundo.
    Aupi Juantxo yo he estado sin hacer pan de centeno durante mucho tiempo porque los últimos que hice tenian stack attack o miga gomosa. Este pan es perfecto para reconciliarse con el centeno, seguro que te va a gustar.
    Muxu bana

  4. Patri

    A mi me enantan todas estas delicias que haces pero no entiendo😦 por favor las puedes traducir es que adoro esos panesssssssssssss… gracias

Utzi erantzun bat

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Aldatu )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Aldatu )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Aldatu )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Aldatu )

Connecting to %s